Vil diskutere akademias rolle med ny forskningsminister

Publisert - Sist oppdatert
Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, vil diskutere framtiden for norske universiteter og høgskoler. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit, vil diskutere framtiden for norske universiteter og høgskoler. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nybø. UHR-styreleder Mari Sundli Tveit mener regjeringen viser forståelse for viktigheten av forskning, utdanning og innovasjon, og gleder seg til å diskutere akademias rolle med den nye statsråden.

Styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), NMBU-rektor Mari Sundli Tveit, har store forventninger til hva Iselin Nybø kan få til som forsknings- og høyere utdanningsminister.

— Det er mye bra i regjeringsplattformen, og mye bra fra forrige regjering å følge opp. Men hun kan disse tingene, og har lang erfaring fra Utdannings- og forskningskomitéen, sier Tveit om Nybø.

Hun mener regjeringsplattformen gir grunnlag for å styrke forskningen.

Vi får nå en statsråd i Nærings-departementet som virkelig forstår betydningen av forskning.
Mari Sundli Tveit
Leder, Universitets- og høgskolerådet

— Hva som skal til for at studentgenerasjonen kan gå ut og løse globale utfordringer kommer tydelig frem i plattformen, og jeg oppfatter en vilje til å styrke forskningen generelt, sier hun.

Verdifullt på næring

Tveit mener regjeringsplattformen viser en forståelse for viktigheten av forskning, utdanning og innovasjon, og hvordan dette vil styrke Norge og bidra til å finne løsningene på utfordringene verden står overfor.

Hun eksemplifiserer det med at forrige kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen har blitt plassert på næringsministerposten.

— Vi får nå en statsråd i Næringsdepartementet som virkelig forstår betydningen av forskning, høyere utdanning og innovasjon for å løfte frem nye næringer og styrke eksisterende - dette er svært verdifullt i møte med samfunnsutfordringene og grønn omstilling, mener Tveit.

Akademiske verdier

UHR er videre opptatt av akademias rolle og betydningen av akademisk frihet i et demokratisk samfunn.

— Dette er noe jeg gleder meg til å diskutere med Nybø, og noe som nok ikke akkurat blir mindre viktig de neste årene.

Sundli Tveit viser til Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingens forventninger og ser også at en egen forsknings- og høyere utdanningsminister forutsetter mer trykk på sektorens politikk.

— Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med Nybø. Vi hadde et veldig godt samarbeid med Isaksen og Haugstad, og håper på det samme nå, avslutter hun.

Fakta

To statsråder for kunnskap

Kunnskaps-departementet (KD) har ansvar for barnehager, grunnskole, kulturskole, videregående opplæring, fagskoleutdanning, høyere utdanning, voksnes læring og kompetansepolitikk.

Departementet har også ansvar for forskning og integrering. Departementet ble for stortingsperioden 2017-2021 delt opp i to ministerposter:

Kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner (H), og Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V).

Doktorgrad. Silje Bringsrud Fekjær brukte mye tid på å bekymre seg da hun tok doktorgrad, så hun skrev bok for å hjelpe andre. Stipendiat Lars Erik Larsen sier han har kjent på de samme bekymringene, men de har ikke vært lammende.

Helse og utdanning. Klinikkdebatten på psykologi har ført til at andre studentklinikker har sett på egen drift. Det gjelder også studentklinikker for fysioterapi og ortopedi på OsloMet, der man har funnet små avvik.

Cachefeed: v1.1 - Source - 16a7458c7102141aa4c3473db7c82dae