Engasjement. Redningen til NSO er ikke å bruke mer tid og ressurser på å delta i debatter som ikke handler om studentpolitikk. Slike prioriteringer vil putte studentenes interesseorganisasjon på tynn is, skriver parlamentsleder i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Ungarn. Bernt Høie snur og gir psykologstudenter med utdanning fra ELTE i Ungarn rett til et eget opplegg for å få autorisasjon som psykologer i Norge, — Dette var en riktig god nyhet, sier ANSA-leder Ole Kristian Bratset.

#metoo. Landets høgskoler og universiteter har registrert over 100 saker om seksuell trakassering. I tillegg kommer en rekke uavklarte studentvarsler.— Dette viser at mørketallene er enorme, sier student-leder Mats Beldo.

Studielån. 1 av 20 kunne ikke dokumentere at de virkelig hadde krav på stipend i bokontrollen til Lånekassen. Til sammen må de betale tilbake 36 millioner kroner.

Klagerett. Kunnskapsdepartementet tolkar lova feil: Kandidatar har allereie individuell klagerrett på gruppeeksamen, skriv studentombod Sindre Dueland.

Sykepleie. På VID vitenskapelige høgskolen stakk de mannlige sykepleiestudentene hodene sammen, og prøvde å finne en løsning på frafallet av mannlige studenter. Resultatet ble foreningen SykepleieGents

Studenter i OL. NTNU-student Johannes Høsflot Klæboe sikret det andre norske studentgullet under OL tirsdag. Hopperen Maren Lundby, Høgskolen Innlandet, tok det første norske gullet mandag

Foreninger. Studentforeninger løser ikke alle de psykiske helseutfordringene til studentene, men det kan forebygge i alle fall ensomhet, skriver tidligere studenttillitsvalgt, William Sæbø.

Aldri OK. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen lanserer kampanjen «Aldri OK», om grensen mellom hva som er greit og hva som ikke er det.

Studiebarometer 2017. Studentene ved Høgskulen i Volda er landets minst fornøyde studenter, viser årets studiebarometer. I andre enden finner man Politihøgskolen på pallen - for tredje år på rad.

Relevans. Utdanningenes relevans i arbeidslivet er jevnt over god. Men kan det likevel være at vi produserer for mange kandidater i enkelte fagområder og for få i andre, spør Sveinung Skule og Liv Anne Støren i NIFU.

NSO. Du vet det går dårlig når studentbevegelsen regner det som et «gjennomslag» å sikre lik rett til gratis utdanning, skriver Varg Lukas Folkman i Venstrealliansen i Bergen.

#LMNSO. Fam Karine Heer Aas stiller til velferd- og likestillingspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon. Hun tror studenthelse blir den viktigste saken fremover.

Jeløya. Innholdet i ny regjeringsplattform er gode nyheter for studentene også i den kommende fireårsperioden. Gode nyheter for studentene er gode nyheter for meg, skriver utdanningspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Studieteknikk. Ble det litt for mye skippertak før eksamen i forrige semester? Her er ekspertenes seks beste tips for å unngå samme fella igjen.

Mental helse. Når kaoset i hodet var så stort at jeg slet med både å sove og spise, så sa døra til meg: «Slapp av, så lenge du holder deg på denne siden av meg, så går alt bra», skriver HiOA-student Bjørn Harald Hegreberg Garborg.

Nytt år. Leiar for Studentorganisasjonen i Innlandet, Gaute Myhren Kornberg, ynskjer seg studentombod og ein gjennomgang av det norske karaktersystemet, for 2018.

Likestilling. Det holder det ikke å late som Norge anno 2017 er et utopisk samfunn hvor alle har like kort utdelt på hånden fra starten av – man trenger politikk for likestilling, skriver Venstrealliansens Peder Østring.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Nytt år. Trakasseringssaker kan være krevende, men ikke mer krevende enn mange andre saker ledere jobber med, skriver leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Håkon Randgaard Mikalsen.

Kunnskap. Hvor mye kan du om høyere utdanning? Slagord og visjoner, da? Eller kanskje er musikk din styrke? Test både andre og deg selv med Khronos julequiz.

Russland. Ni studenter fra Universitetet i Oslo, på studieopphold i St.Petersburg har fått beskjed om at de må forlate landet bare dager før eksamen. Årsaken skal være visumfeil.

Seksuell trakassering. Det har vært etterlyst tiltak i sektoren i lang tid nå. Her er en start – nå må dere få ut fingeren, skriver nestleder og likestillingsansvarlig i Studentparlamentet ved UiO, Synnøve Kronen Snyen.

#metoo. Flere tidligere studenter ved Norges musikkhøgskole har anklaget en svensk, pensjonert sangprofessor for seksuell trakassering. Rektor sier at professoren ville blitt sagt opp hvis det hadde skjedd i dag.

Høgskulen på Vestlandets andre studentvalg endte på samme valgdeltakelse som fjoråret, Innlandet hadde bare 2,5 prosent. Norges idrettshøgskole er desidert best.

#metoo. «Jeg er ingen Mini-Weinstein», sier en Universitetet i Bergen-ansatt som er anklaget for seksuell trakassering. Trenger høyere utdanning sin egen #metoo, spør styreleder Varg Lukas Folkman i Venstrealliansen i Bergen.

Valg. Sindre Kristian Alvsvåg tar over som leder for Studenttinget i Trondheim fra nyåret. Han vil skape steder der studenter kan bygge klassetilhørighet.

Interessen for å bli forsker er ikke blitt mindre blant masterkandidatene, viser ny analyse, som dermed gir motsatt resultat av flere tidligere undersøkelser.

Fra høsten 2018 tar Nord universitet imot studenter med kognitiv utviklingshemming til et eget, tilpasset studium. Det blir landets første høyere utdannings-tilbud for denne gruppen.

Nesten en fjerdedel av studentene som begynte på en bachelor i 2010 hadde 5 år senere sluttet uten å fullføre en grad, viser ny rapport. Frafallet er lavere ved de fire største universitetene.

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, sammen med tillitsvalgte ved profesjonsutdanningen er provoserte over at studenter og ansatte ikke er blitt involvert i avgjørelsen om å flytte psykologi-klinikkene til spesialisthelsetjenesten.

Studentleder Stian Kåsa ønsker seg strengere opptak og dermed et antatt mindre frafall ved utdanning av barnehagelærere. Han er også lei av løfter og store ord som ikke gjøres om til handling.

Mens det ganske student-Norge er misfornøyde med de mener er løftebrudd fra regjeringen på studentboliger i statsbudsjettet, bygget Jette Graaner sin egen kjørbare bolig.

Oslos nye biskop Kari Veiteberg tror hun vil ha god nytte av fagforfatterstudiet hun tar ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) når hun skal skrive sine biskop-prekener.

Både Freddy Øvstegård, Emilie Enger Mehl og Vetle Wang Soleim er ferske representanter på Stortinget i år, og alle er studenter. Mest sannsynlig kommer det en student fra Rogaland også, men hvem det blir kommer an på regjeringskonstellasjonen.

Jonas Oliver Hui Dahl ved Høgskulen på Vestlandet mener det å studere og bli lærd krever heltidsarbeid, og tror at et godt Si fra-system for alt vil gjøre det lettere å melde inn mer alvorlige ting.

Svend Sondre Frøshaug ved Idrettshøgskolen har brukt sitt år som studentleder på en egen melding om studiekvalitet for sine studenter, og spiller inn mer praksis i høgskolens utdanninger.

Andreas Kustås ved Handelshøyskolen BI vil sørge for tilhørighet til studentforeningens 2.500 aktive, og mener at deltidsjobb ikke skal undervurderes.

Lite folk, men mye skum markerte lørdag slutten på årets fadderuker og studentfestival på Chateau Neuf i Oslo. — Å danse i skummet er euforisk, sier masterstudent Joakim Tjøstheim.

Tips og innlegg

Khrono synes det er viktig med dine meninger

Å drikke alkohol er en del av pakken for ferske studenter når de skal tilnærme seg sin nye studentidentitet, men russefyll tar de avstand fra, påpeker doktorgradsstipendiat Kristine Vaadal ved Høgskulen i Volda.

Studentboliger, studiestøtte og studenters psykiske helse er gjengangere blant studentene som kan havne på Stortinget etter høstens valg. Én av dem står på såkalt sikker plass.

Tiltak for å bedre søkertall til lærerutdanning i nord har ikke hatt effekt for Nord universitet, og i særlig grad ikke utdanningene som retter seg inn mot de yngste barna. Studenter kan ha «rømt» lengre nord til Universitetet i Tromsø.

Norske studenter er blant de eldste i Europa, og har vært det lenge. Samtidig øker andelen studenter under 24 år. Eva Karine Disch Ringstad (73) er blant pensjonistene som drar opp snittet.

Snittalderen på den norske studenten er på vei ned, og andelen studenter under 24 år øker kraftig, viser tall Statistisk sentralbyrå har utarbeidet for Khrono.

Yussuf hjalp studenter som hoppet nakne ut av vinduene under angrepet mot høyskolen i Garissa i Kenya i 2015. Nå bruker han all sin tid på å bekjempe radikalisering.

Studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus seiret i en internasjonal helseteknologi-konkurranse organisert av FN. Her konkurrerte de om å utvikle den beste digitale løsningen for urbane helseutfordringer.

Antall tvilsmeldinger om studenters skikkethet fortsetter å øke. Fra 2015 til 2016 økte tallet på studenter som ble funnet uskikket fra 2 til 4 på nasjonalt nivå.

— Det er bortkastet å studere medisin i seks år for å tjene mindre som lege enn jeg gjør nå, sier vaskehjelpen «Ernesto» til Khrono, selv om utdanning er gratis på øya. Jusstudenter ved Universitetet i Havanna er uenige.

Mange høgskoler og universitet tar betalt av studentene for obligatoriske studieturer. Departementet slår fast at dette er i strid med loven. Høgskulen på Vestlandet beklager lovbrudd overfor sine studenter. Flere ser nå på egen praksis.

Tidligere verdensmester i snøbrettcross og lærerstudent, Helene Olafsen (27), har de siste to månedene utmerket seg i NRKs «Mesternes mester». I kveld kjempet hun om å bli den første kvinnelige vinneren av konkurransen, men endte til slutt på andreplass.

Jurist Katrine Klyve har sagt ja til å være studentenes hjelper og veileder ved Høgskolen i Oslo og Akershus fra eksamenstider av.

Sist gang de seremonielle smykkene til formannen ved Det norske studentersamfund ble brukt, var 16. mai. Ifølge styret har forrige formann stukket av med dem.

Studentane ved Høgskolen i Oslo og Akershus er positive til ny campus på Lillestrøm, skriv leiar i Studentparlamentet, Sunniva Braaten.

Oslo er Nordens tredje beste studentby. Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, oppfordrer i dette innlegget til å fortsette med det som er bra, og å jobbe mer med det som kan gjøres bedre.

Cachefeed: v1.1 - Source - 681d4399f3f12d55f158936d848f358d