annonse

- Båndtvang er absolutt nødvendig

Absolutt behov
Absolutt behov: Viltnemnda i Nes fastslår at det så absolutt er behov for båndtvang slik forholdene er i dag. (Foto: John Arne Paulsen)

Aurskog-Høland har bestemt seg for ikke å innføre ekstraordinær båndtvang på hund. Det får viltnemndlederen i Nes til å stusse. Rådyra lider.

John Arne Paulsen

Aurskog-Høland kommune vil ikke innføre ekstraordinær båndtvang på hund, til tross for at Mattilsynet har åpnet for dette av hensyn til rådyra. I likhet med alle andre kommuner på Romerike har Nes innført denne tvangen, og den lokale viltnemnda har ingen intensjoner om å endre på det.

Forskjellige vurderinger

- Nei, det har vi virkelig ikke. Det er et stort og absolutt behov for å opprettholde denne båndtvangen, sier Olav Mæhlum, viltnemndleder i Nes.

Aurskog-Høland kommune har blant annet lagt en vurdering av snødybde og snøtype til grunn for sitt valg om ikke å innføre båndtvang. Til Indre Akershus Blad sier fagansvarlig skogbruk, Stian Sandbekkbråten, at snødybde, snøtype og bruk av turområder og antall hunder som kan utgjøre en risiko for viltet, er forhold som blir vurdert i denne sammenheng. Han sier også at viltet har størst risiko for å bli forstyrret av løshunder i turområdene nær tettstedene, og her er det minst snø. Aurskog-Høland kommune har altså kommet til at forholdene er ekstraordinære nok.

Skinn og bein

Mæhlum stusser over dette.

- For noen dager siden var jeg ute og hentet en rådyrkilling. Den døde på grunn av underernæring. Den var bare skinn og bein, sier Mæhlum.

Han har snart fått et tosifret antall meldinger om tilsvarende forhold i Nes.

- Rådyra finner maten sin på bakken og ikke i buskene. Nå er det bare is og snø. Det som redder dem nå, er at folk fôrer dem, sier Mæhlum.

- Kan ikke differensiere

Han betrakter forholdene nå som utfordrende for rådyra. Den ekstraordinære båndtvangen har direkte sammenheng med dette.

- Når det er leie forhold noen steder, bør en så absolutt innføre denne ekstraordinær båndtvang. Man har ingen mulighet til å differensiere på dette, fastslår viltnemndlederen i Nes.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Cachefeed: v1.1 - Source - b288e60509dfebe130300453d8facd00