annonse

I høy fart med promille, livstruende skadd

Alvorlig skadd
Alvorlig skadd: nesbuen ble alvorlig skadd etter denne utforkjøringen. Farta var høy og mannen kjørte med promille. (Foto: Thomas Frigård)

En nesbu i 40-årene er dømt for fyllekjøring etter en stygg ulykke for snart to år siden.

Jan Erik Hæhre

Tingretten

Mannen erkjente de faktiske forholdene i tingretten. Det var grytidlig en fredag morgen i september 2016 at mannen satte seg i bilen og kjørte. Han kjørte til dels meget fort, og to vitner forklarte i retten at de hadde observert to biler i altfor høy fart. Det ene vitnet fortalte at han måtte kaste seg ut av vegen da de to bilene kom kjørende. Kort tid etter kjørte mannen ut, ble kastet ut av bilen og alvorlig skadd.

Koma i sju uker

Retten peker på at kjøringen isolert sett ville ført til ubetinget fengsel. I tillegg viste blodprøve tatt av mannen at han hadde 1,11 i promille en time etter hendelsen.

Det kommer fram i dommen at tiltalte ble alvorlig skadd i ulykken. Han lå i koma i sju uker og det var uklart om han ville overleve. Det gikk ett år før han ble utskrevet fra sykehuset. I dag er mannen sengeliggende store deler av døgnet, og skal gjennom nye operasjoner.

Erkjente seg skyldig

Mannen erkjente seg skyldig da han møtte i tingretten i januar. Det kommer fram av dommen at mannen er dømt for tilsvarende forhold tidligere, og detter selvsagt skjerpende for utmålingen av straff etter hendelsen.

Bakgrunnen for hendelsen skal ha vært en fest utenfor bygda der den tiltalte ble kastet ut kvelden før. Han skal ha kjørt hjem til Nes, og en kamerat skal ha omtalt tiltalte som tydelig beruset under kjøreturen.

Tidlig morgenen etter kjørte han altså sin egen bil, og denne kjøreturen endte med den fatale ulykken der han selv ble alvorlig skadet.

I grenseland

Promillen mannen hadde, er i grenseland for betinget eller ubetinget fengsel. At han erkjente straffskyld og at saken har ligget en stund, ble godskrevet tiltalte. Tidligere dommer for kjøring i påvirket tilstand gikk i hans disfavør.

Avgjørende for dommen ble imidlertid mannens helsetilstand etter ulykken. Mannen er rett og slett ikke i en situasjon der han kan sone. Han ble derfor dømt til fengsel i 60 dager, og hele dommen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Han er videre dømt til å betale 7500 kroner i bot, og taper retten til å kjøre bil i fire år.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Cachefeed: v1.1 - Source - ce2f3c0bb013d17b34abef1c4e8b42e3