annonse

Nå skal alle ha felleski

Vinterens hit
Vinterens hit: Langrennsski med fell i festesonen er vinterens hit. Svein Bergersen i Årnes Sport sier de selger mye felleski til vanlig skigåere som er ute etter den gode opplevelsen og som ikke skal gå renn eller trene. (Foto: Jan Erik Hæhre)

Du får neppe se toppløperne gå med felleski i OL eller andre mesterskap. Men for meg og deg som går en skitur i ny og ne er felleski å anbefale.

Jan Erik Hæhre

- Jeg har vel solgt rundt 100 par bare nå i vinter, sier Svein Bergersen i Årnes Sport.

Vi kan med andre ord si at felleski er vinterens hit på skimarkedet. Tilsvarende suksess meldes fra mange steder. Intersport melder at 70 prosent av skisalget innen langrennsski er felleski, og den norske produsenten Madshus sier at 70 prosent av skiproduksjonen nå er felleski.

Poenget med felleski er rett og slett at det i festesonen midt under skiene nå er en fell som sørger for at du har et godt feste. Du slipper altså å smøre skiene, med den muligheten at du bommer med smøringen.

Selger en opplevelse

- Du må heller ikke glide skiene. Mange som kjøper felleski sier de er mer opptatt av godt feste enn at det skal skli veldig fort, sier Bergersen.

Sportsforhandleren på Årnes sier de selger en opplevelse, og det er viktig at kundene og de ansatte snakker samme språket. På den måten kan opplevelsene med skituren bli fin. Og du får lyst til å gå på ski igjen.

- Bakglatte eller tråe ski gir ingen god opplevelse, sier Bergersen, og understreker at bakglatte ski kan være en passert sak om du velger felleski.

- For folk som bare vil ut og gå på ski, noen ganger i året, er dette gull, sier han.

Birken på felleski

Selv om du nok ikke vil se OL-gull bli tatt på felleski, i hvert fall ikke denne vinteren, så har Petter Skinstad gitt felleski en real opptur. Han har nemlig gått Birkebeinerrennet på felleski.

- Han gikk på tiden 2,40, og det er utrolig bra uansett, sier Bergersen, og mener det understreker at felleski også kan brukes av de litt mer avanserte skiløperne.

- Samtidig er det nok mange som fortsatt sverger til smøreski. jeg bruker det selv, blant annet for å ikke miste grepet med å smøre ski. Men de som ikke smører ski så ofte, kan gjerne velge felleski, sier han.

Han understreker at han har gått gode turer på felleski også. Og peker på viktigheten av å være ærlig når man velger ski.

Viktig å tilpasse skiene

- Skiene skal tilpasses vekten på skiløperen og på teknikken. Det er enda viktigere med felleski, sier Bergersen.

Han peker også på en nyvinning med bindingen på skia. Nå kan nemlig bindingen med enkle grep flyttes. Flytter du bindingen et lite hakk eller to bakover, gir det bedre gli, og framover gir bedre feste.

Bergersen sier det ikke er felleskiene alene som har gitt økt salg denne vinteren. Vi har for første gang på mange år en ordentlig vinter. Mange som kanskje ikke har gått på ski på noen år, er tilbake i butikken og vil ha nye ski. Nå velger de altså felleski, og mange er fornøyd med det valget.

Fellene må vedlikeholdes

- Hva med vedlikeholdet?

- Fellene under skiene er limt på. Disse holder i 50 mil, minst, sier Bergersen, og slår fast at det er et forsiktig anslag. Skifabrikkene mener de skal holde 80 til 100 mil. Dette avhenger også av underlaget. Er det mye is, slites fellene selvsagt raskere.

- Så kan du få klister eller annet i fellene. Da må de renses. Fellene skal behandles med et spesialmiddel. Bruk ikke vanlig skirens. Dette er viktig, påpeker Bergersen. Noen ski selges med anti-ice, andre må du selv kjøpe med dette.

Du kan bruke noe som heter skin cleaner, som du har på et papir eller på en anti ice-klut, og rengjør fellene forfra og bakover. Hvor ofte du må rense, avhenger også av bruken. Går du for eksempel på klisterføre, setter det seg klister i fellene fra skisporet, og da er det viktig å rense etter hver tur.

- Utviklingen på disse skiene går jo også raskt. For eksempel har Fischer allerede åtte modeller med fell, avslutter Bergersen, som nok en gang understreker at det er viktig å ha gode og riktige ski. Da blir opplevelsen mye bedre.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på raumnes.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Cachefeed: v1.1 - Source - bb569982ae3f69c860dbf0603764425b