Nå på vinteren ligger det gamle museumsskipet DS Hestmanden trygt fortøyd og innpakket i store presenninger ved bryggene på Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter i Kristiansand. I formiddag var representantene i fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og utdanning på befaring i skipet. Direktør John Olsen redegjorde for virksomheten knyttet til skipets drift i 2017 og tiden fremover. Det skjer mye positivt, men virksomheten er litt i beit for midler til driften. Det håper en at vil ordne seg i løpet av året.

-Hestmanden skal hjelpe oss å huske den innsats som ble utført av våre krigsseilere og de ofrene som det kostet i kampene under to verdenskriger. Fremover vil dampskipet Hestmanden, som er det eneste bevarte skipet i Norge som har gått i konvoifart under to verdenskriger, være et nasjonalt minnesmerke for norske krigsseilere, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, da hun 26. juni i fjor offisielt klippet snoren og åpnet skipet som da ble et flytende og mobilt museum.

Direktør Olsen opplyste at dampskipet, med stor suksess, var i Arendal under Arendalsuka i fjor sommer. Da ble skuta besøkt av rundt 5000.

Han informerte videre om at det i år er planlagt en omfattende virksomhet. Det er lagt opp til et besøk i Risør 8. mai som en markering av frigjøringsdagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden tirsdag 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig. Skipet skal deretter ligge ved Kilden i Kristiansand i juli. Etter sommeren går turen til Bergen, Mandal og Arendal. Så er det en ny historisk markering som vil foregå 11. november i Stavern. Den datoen er det 93 år siden første verdenskrig stanset. Klokken fem om morgenen 11. november 1918 ble våpenhvilen undertegnet av de allierte maktene og Tyskland. Seks timer senere, klokka 11, 11.11 (Paristid), stanset kampene, i «den ellevte timen av den ellevte dagen av den ellevte måneden».

-Vi har økonomiske utfordringer knyttet til driften av Hestmanden. Behovet er i 2018 på 10,5 millioner kroner og 2019 på 11 millioner kroner. Vi er i manko på rundt 4,5 millioner kroner. Vi knytter håp om at vi får innfridd vår søknad om å få dekket dette gjennom revidert nasjonalbudsjett og statsbudsjettet, sa en optimistisk museumsdirektør.

av Torkelsen, Jan H., publisert 6. mars 2018 | Skriv ut siden

Cachefeed: v1.1 - Source - a8ecf19ad509fee987bcdf7ff126c2c4