Foretaksmodell. — Vi jobber i en sektor der man forventer at beslutninger er kunnskapsbaserte, og vi reagerer ganske kraftig på at departementet her konkluderer før mulighetsstudien er gjennomført, sier Petter Aaselstad i Forskerforbundet om regjeringens høring om foretaksmodell.

Foretaksmodell og privatisering:

Kommersialisering. Vi kjenner oss ikke igjen i påstander og argumenter som Andreas Gravdahl i studentparlamentet ved Universitetet i Agder fremfører, skriver Beathe Øgård i SAIH.

Studieavgift. Som en liberal akademiker mener jeg at høyere utdanning i utgangspunktet ikke er en offentlig oppgave, skriver Andreas Gravdahl i Studentparlamentet ved UiA.

Siste kommentarer

Foretak. En foretaksmodell gjenspeiler først og fremst en blind tro på at konkurranse og private løsninger er svaret på alt, skriver tillitsvalgte i NTL.

Film. Denne filmen er på sitt vis interessant. Ikke først og fremst på grunn av sine filmatiske kvaliteter. Men fordi den - riktignok relativt indirekte - sier noe om moral og kultur.

#metoo. Ås feministiske studenter annonserte demonstrasjon mot at statsråd Terje Søviknes skulle innlede på seminar på NMBU i Ås. Dagen etter trakk Søviknes seg. Departementet mener det ikke har noen sammenheng.

Fransk stevning. Det franske aksjeselskapet Kiolis krever NTNU og de øvrige deltakerne i EU-prosjektet SelfBACK for 900.000 euro i erstatning etter at de ble kastet ut av samarbeidet.

Stephen Hawking 1942-2018

«Vår tids Einstein». Professor Stephen Hawking var kjent som populærvitenskapelig forfatter, forskning på sorte hull og store kjendisforedrag. — Han har hatt stor innflytelse, sier professor i astrofysikk, Øystein Elgarøy.

Notert

Gul debatt. Er gult kult, eller ikke? Meningene er delte og ironien sitter løst etter at fagforeninger ved OsloMet advarer mot gul farge i logoen.

Dyre bøker. Studentleder Mats Beldo og OsloMet-rektor Curt Rice vil gjøre Norge til et foregangsland for gratis utdanning og mener gratis pensum kan være neste steg på veien. Forlag frykter for kvaliteten.

8.mars. Studentparlamentet ved UiO samlet seg bak parolen «Professorer skal gi hjernetrimming, ikke rumperimming» under årets 8.marstog i Oslo.

Styremøte på OsloMet

Ubrukte midler. OsloMet brukte 114 millioner kroner mindre enn planlagt i 2017, viser regnskapstallene.

Styremøte.OsloMet opprettet sitt første masterprogram på egen kjøl og vedtok at varslingsrutinene skal gjennomgås. Styret er også fornøyd med økonomistyringen.

Årsregnskap. Ubrukte bevilgninger hoper seg opp på UiT, selv om universitetet låner av midlene, blant annet til byggeprosjekter.

HR-system. Norsk Tjenestemannslag (NTL) på Universitetet i Oslo er bekymret for økt overvåking av ansatte når flere av universitetene skal utarbeide en felles HR-løsning.

Mistillit. Moderat liste i Studentparlamentet ved i Tromsø skulle fremme mistillit mot parlamentsleder Ida-Elise Seppola Asplund mandag kveld. Hun sier at hun ikke kjenner seg igjen i påstandene som blir lagt fram.

Takk for seg. Ekstern styring av forskning er et alvorlig problem, mener avgått statssekretær Bjørn Haugstad. — Men jeg vet ikke om det er utbredt, sier han i dette avskjedsintervjuet.

Tema: Karriereløp

Karriereløp. Dosentløpet bør legges ned, mener rektor Berit Rokne ved Høgskulen på Vestlandet, og mener dosentløpet og professorløpet er for like hverandre, Forskerforbundet er uenig med rektoren.

Skikkethet. I 2017 kom det totalt inn 207 tvilsmeldinger om skikkethet på studenter. Fem studenter ble erklært uskikket. Mengden tvilsmeldinger har økt med 45 prosent fra 2016.

Student. Ingen er tjent med at studenter bruker studietiden på deltidsjobber for å få endene til å møtes når de egentlig skal bruke tiden på å bygge kompetanse Norge skal leve av i fremtiden, skriver leder i Akademikerne, Kari Sollien.

«Et forsvar for den frie forskningen»:

Ny bok. — Alle løper stadig raskere i det hamsterhjulet akademia har blitt, mener professor Dag O. Hessen. I dag lanserer han bok om hva som kan bli konsekvensene av publiseringsracet og for sterke insentiver om kvantitet foran kvalitet.

Direkte. Professor Dag O. Hessen startet onsdag morgen dagen i samtale med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Maktmisbruk. Det finnes eksempler på professorer som bruker sin makt på en destruktiv måte, nedsnakker kolleger, ledere og studenter på en måte som gjør at akademikerlivet blir utrivelig for mange, skriver professor Anders Breidlid.

Foredrag. NTNU-professor Arne Krokan topper lista over de best betalte norske foredragsholderne i akademia, med 40.000 kroner for 45 minutter, ifølge talerlisten.no.

#metoo. Rektor ved Høgskolen i Innlandet, Kathrine Skretting, fikk problemer med håndteringen av en sak om seksuell trakassering.— Begge parter følte seg nedverdiget og behandlet uten tilstrekkelig respekt, forteller hun.

Søker jobbar. Den avskjediga historieprofessoren, Nils Rune Langeland i Stavanger, har søkt jobb både på Høgskulen i Volda og NTNU. — Eg har søkt, og håper ikkje UiS har påført meg yrkesforbod, seier han.

Åpent kontorlandskap

Kontorplasser. Psykologene ved Universitetet i Bergen er blitt telt: En gang i uka har en konsulent banket på for å sjekke hvilke kontor som er opptatte.

#LMNSO. Fam Karine Heer Aas stiller til velferd- og likestillingspolitisk ansvarlig i Norsk studentorganisasjon. Hun tror studenthelse blir den viktigste saken fremover.

Kommersialisering av forskning:

Innovasjon. Forskningsrådet støtter kommersialisering av forskning med en kvart milliard. Kritikerne mener det går altfor sakte. — Innovasjon og kommersialisering måles ikke, og derfor skjer det ikke, sier Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper.

Innovasjon. Seram Coatings begynte som en forskningsidé på NTNU. Nå, tre år senere, begynner de kanskje å tjene penger. Men daglig leder, Gisle Østereng, mener vilkårene for å kommersialisere forskning er for dårlige.

Ex.phil eller ikke ex.phil?

Ex.phil. — Jeg lurer på om man mangler store nok ambisjoner på vegne av de man utdanner, skriver filosof og OsloMet-stipendiat Knut Jørgen Vie. Han spør om OsloMet er umodent for ex.phil.

Ex.phil. OsloMet skal ifølge rektor Curt Rice være et innovativt og moderne universitet. Derfor har de ikke obligatorisk ex.phil, men prøver en frivillig tech.phil. 112 av studentene på Sommerskole har meldt interesse.

Seksuell trakassering i akademia:

Makt. Vi har begge vært vitne til at makt fører til avmakt i akademia. Her er historier fra virkeligheten og forslag til løsninger, skriver Tony Burner og Bodil Svendsen.

Maktmisbruk. Jeg tenker at vi trenger en uavhengig tredjepart, kanskje et ombud, der man kan melde fra om alvorlig maktmisbruk i akademia, skriver professor Anne Birgitta Nilsen.

SykepleieGents. På VID vitenskapelige høgskolen stakk sykepleiestudentene hodene sammen, og prøvde å finne en løsning på frafallet av mannlige studenter.

Cachefeed: v1.1 - Source - e121afe5daf00c1eb2430c36d5d811ea